Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

#Бузлуджа: българският комунистически символ е знаменитост в Instagram

10
Снимка: buzludzha-project.com

Изоставеният паметник на вр. Бузлуджа се превърна в истинска знаменитост в Instagram, заемайки 10-то място в класацията на най-посещаваните изоставени сгради в света.

Данните на авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп (Alan Boswell Group), специализирана в застраховки на изоставени постройки, показват, че само за месец юни 2024 г. паметникът е събрал над 18 000 хаштага #abandonedbuildings в социалната мрежа. Това го прави не само една от най-емблематичните изоставени сгради, но и истински магнит за любителите на приключенията и фотографията от цял свят.


Историята на паметника, известен и като "летящата чиния" е тясно преплетена с историята на България. Построен през 1981 г., той е предназначен да отбележи 100-годишнината от конгреса на Българската социалдемократическа партия, състоял се под знаменития връх Бузлуджа. Конструкцията е монументален символ на комунистическия режим, но след падането му през 1989 г. е изоставен и постепенно се руши.


Въпреки това Бузлуджа притежава неповторима красота и мистерия, която го прави неустоим за много хора. Огромният купол, увенчан с червена звезда, е несравнима гледка. А вътрешността на паметника е магнит за любителите на фотографията, с нейните изоставени зали, стълби и коридори. В момента обаче те са недостъпни за посетители от съображения за сигурност. Предприемат се действия Бузлуджа да бъде реставриран и превърнат в музей или културен център. Дотогава той ще остане емблематично място, което ще вдъхновява творци и авантюристи от цял свят.

Вижте още: 

 Снимки: buzludzha-project.com, БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26