Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Снимка: Районен съвет, Тараклия

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на българите и поддръжката българския държавен университет "Григорий Цамблак" в Тараклия.

На срещата, проведена в румънския парламент в Букурещ, Дерменжи и Наков са съгласували стъпки за създаване на международна асоциация на българите. В нея ще влязат по двама представители на българските общности от Украйна, Молдова, Унгария, Румъния, Словакия, Северна Македония, Албания, Гърция и др. европейски държави.

"Целта на асоциацията е да представлява и защитава интересите на българските национални малцинства на всички нива. Същевременно да играе важна роля за предотвратяване на глобални промени, които могат да засегнат техния начин на живот. Първото заседание на новосъздадената асоциация ще се проведе в парламента на Румъния“, съобщават от Районен съвет Тараклия в Молдова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00

В Унгария представиха новия брой на "Български вести“

Излезе новият брой на "Български вести“ - месечно издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В изданието има статия и снимки за откриването на новия Български културно-образователен център в Будапеща. "На 12 юни красивата зала..

публикувано на 09.07.24 в 14:28