Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Снимка: Районен съвет, Тараклия

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на българите и поддръжката българския държавен университет "Григорий Цамблак" в Тараклия.

На срещата, проведена в румънския парламент в Букурещ, Дерменжи и Наков са съгласували стъпки за създаване на международна асоциация на българите. В нея ще влязат по двама представители на българските общности от Украйна, Молдова, Унгария, Румъния, Словакия, Северна Македония, Албания, Гърция и др. европейски държави.

"Целта на асоциацията е да представлява и защитава интересите на българските национални малцинства на всички нива. Същевременно да играе важна роля за предотвратяване на глобални промени, които могат да засегнат техния начин на живот. Първото заседание на новосъздадената асоциация ще се проведе в парламента на Румъния“, съобщават от Районен съвет Тараклия в Молдова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18