Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Германия е над 436 000 души

Посланик Григор Порожанов
Снимка: Посолство на РБългария в Берлин

"Българската общност в Германия е добре организирана и интегрирана в местното общество. Имаме 23 български неделни училища, покриващи над 30 града. Там най-малките ни сънародници получават образование по български език, история и цивилизация, география" - заявява в интервю за в-к "24 часа" българският посланик в Берлин Григор Порожанов. 

Във федералната република са регистрирани над 436 000 българи, допълва дипломатът. Той цитира данните на Националния статистически институт, че стокообменът между Германия и България остава интензивен. През 2023 г. достига почти 11 млрд. евро. "Германия разглежда България като един от най-важните си партньори в Югоизточна Европа. Радваме се, че икономическите ни отношения се развиват стабилно, независимо от политическите промени, както и че България поддържа позитивно икономическо салдо в търговията с Германия", изтъква Порожанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Македонските българи се наситиха на честото излизане на избори

Интересът към изборите за български парламент и Европарламент в Северна Македония е както и на предишните избори – очаква се гласувалите да са същия брой, около 130. Но македонските българи се наситиха на това често излизане да дават своя глас, каза пред..

публикувано на 09.06.24 в 19:05

Немалко българи в Берлин гласуват за германски кандидати на евровота

Изборният ден в секциите, разположени на територията на българското посолство в Берлин, протича спокойно. В началото на деня е имало известен проблем с една от машините, свързан със слаб контакт с една от флаш паметите, но след рестартиране на машините,..

публикувано на 09.06.24 в 17:45

Красимира Обретенова, Нидерландия: Българите не осъзнават отговорността за бъдещето на страната си

Тези избори се отличават от останалите не толкова заради съвпадението на вота за национален и за европейски парламент, но и защото ще зададат посока, която заради ситуацията в международен план – войните в Украйна и в Близкия Изток и предстоящите избори..

публикувано на 09.06.24 в 16:25