Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Германия е над 436 000 души

Посланик Григор Порожанов
Снимка: Посолство на РБългария в Берлин

"Българската общност в Германия е добре организирана и интегрирана в местното общество. Имаме 23 български неделни училища, покриващи над 30 града. Там най-малките ни сънародници получават образование по български език, история и цивилизация, география" - заявява в интервю за в-к "24 часа" българският посланик в Берлин Григор Порожанов. 

Във федералната република са регистрирани над 436 000 българи, допълва дипломатът. Той цитира данните на Националния статистически институт, че стокообменът между Германия и България остава интензивен. През 2023 г. достига почти 11 млрд. евро. "Германия разглежда България като един от най-важните си партньори в Югоизточна Европа. Радваме се, че икономическите ни отношения се развиват стабилно, независимо от политическите промени, както и че България поддържа позитивно икономическо салдо в търговията с Германия", изтъква Порожанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54