Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Снимка: БГНЕС

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич.

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Първоначално проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, предположи, че статуята е на бог Хермес. “След като огледахме отпред, както и цялото лице, тя може да не е от 2-ри век, а да е около 200 години по-рано, т.е. около новата ера и да е образ на владетел или на някакъв много важен човек”, заяви археологът.

Лицето, главата и носът на статуята са доста добре запазени и се вижда изражението. Това, по думите на проф. Людмил Вагалински, е изключително, тъй като има малко подобни примери. Засега обаче не са намерени липсващите части от ръцете.

Следващата седмица заедно със специалисти от София ще се опитаме да я изправим на мястото, на което ще бъде, за да може реставраторът да работи около нея и да я почисти и консервира”, каза още археологът.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въздушната линейка изпълни първата си успешна мисия в планината

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ осъществи първата си акция в планински условия, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ След сигнал, подаден от Планинската..

публикувано на 07.07.24 в 17:20
 Евтим Милошев

Увеличение от 20% на заплатите в туристическия сектор

20-процентов ръст на възнагражденията на хората, заети в летния туристически сезон, отчете служебният министър на туризма Евтим Милошев. Пред БНР той заяви, че недостигът на работна ръка в бранша не се дължи единствено на заплащането, което, по..

публикувано на 07.07.24 в 15:09
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил се обяви за преодоляване на разделението сред православните църкви

Новият български патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. “ Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее ”, заяви той в отговор на въпрос на БГНЕС дали..

публикувано на 07.07.24 в 09:07