Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Снимка: БГНЕС

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич.

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Първоначално проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, предположи, че статуята е на бог Хермес. “След като огледахме отпред, както и цялото лице, тя може да не е от 2-ри век, а да е около 200 години по-рано, т.е. около новата ера и да е образ на владетел или на някакъв много важен човек”, заяви археологът.

Лицето, главата и носът на статуята са доста добре запазени и се вижда изражението. Това, по думите на проф. Людмил Вагалински, е изключително, тъй като има малко подобни примери. Засега обаче не са намерени липсващите части от ръцете.

Следващата седмица заедно със специалисти от София ще се опитаме да я изправим на мястото, на което ще бъде, за да може реставраторът да работи около нея и да я почисти и консервира”, каза още археологът.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фондация “За един чист живот” предлага едномесечна терапия за деца, пробвали опиати

Фондация “За един чист живот” от днес започва четириседмичен терапевтичен курс, в който деца, пробвали опиати, ще могат да комбинират лечебните занимания с развлекателни дейности. Неправителствената организация провежда информационна кампания за..

публикувано на 08.07.24 в 07:00
Галин Цоков

МОН започва разговори за промяна в образователната система

Министерството на образованието и науката ще обсъди с депутати от различни парламентарни групи визия за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет, заяви пред БНР служебният образователен министър Галин Цоков...

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Горещините продължават

В понеделник ще бъде слънчево и горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София – 33°-34°. Над планините ще бъде слънчево със слаб вятър..

публикувано на 07.07.24 в 18:30