Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Снимка: БГНЕС

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич.

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Първоначално проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, предположи, че статуята е на бог Хермес. “След като огледахме отпред, както и цялото лице, тя може да не е от 2-ри век, а да е около 200 години по-рано, т.е. около новата ера и да е образ на владетел или на някакъв много важен човек”, заяви археологът.

Лицето, главата и носът на статуята са доста добре запазени и се вижда изражението. Това, по думите на проф. Людмил Вагалински, е изключително, тъй като има малко подобни примери. Засега обаче не са намерени липсващите части от ръцете.

Следващата седмица заедно със специалисти от София ще се опитаме да я изправим на мястото, на което ще бъде, за да може реставраторът да работи около нея и да я почисти и консервира”, каза още археологът.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53