Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриентите от българското училище в Одеса желят да продължат образованието си в България

Снимка: Българско училище “Васил Априлов”

Двадесет и осем абитуриенти от Българското неделно училище “Васил Априлов” в украинския град Одеса получиха удостоворенията си за завършен 11 клас и заявиха желанието си да учат в български университети.

Стана традиция през последните 11 години да връчваме удостоверения на единайсетокласниците, които по националната програма “Роден език и култура зад граница” изучават български език и литература, история и география на България. Пожелаваме на нашите абитуриенти да бъдат приети в желаните висши училища”, заяви директорът на учебното заведение Димитър Терзи.

Избрах да уча медицина в България, защото съм българин и двамата ми родители са българи. В България ще получа качествено образование и диплома, която се признава в Европа”, каза абитуриентът Николай Велев.

Мечтата ми е да бъда приета в специалността "Международни икономически отношения" в УНСС. Радвам се, че имаме възможността да учим в България. Това е особено актуално в сегашните условия на война в Украйна”, каза зрелостничката Анастасия Топал.

Преподавателят по български език в училището Лилия Милентева изтъкна, че учениците са много ученолюбиви. “Особено искам да похваля единайсетокласниците, които са много отговорни и учат сериозно. През цялата учебна година обучението при нас беше присъствено. Работихме много по тестовете, надявам се, че добре са се представили на изпитите”, добави тя.

Българското неделно училище „Васил Априлов“ е създадено през 2002 г. при Одеското областно българско дружество и Всеукраинския център за българска култура в Одеса и е първото българско неделно образователно средище в града. Разкриването му е мотивирано от нарастването на броя на българите в Одеса. От 2012 г. училището се финансира по националната програма на Министерството на образованието и културата “Роден език и култура зад граница”.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Опашка за гласуване във Великобритания по време на изборния ден

Едва 500 българи във Великобритания са успели да гласуват за Европарламент

На проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след "Възраждане". При по-ниска..

публикувано на 11.06.24 в 09:01
Опашка за гласуване пред посолството на България в Лондон

Българи във Великобритания: Ненужни са държавните служители, командировани от София за изборите

Много ниска е била активността сред българите, живеещи в столицата на Великобритания, това съобщи за Радио България Светлана Канева, председател на изборната секция "Лутън" в английската столица. Тя обобщава впечатленията и на свои колеги от още 4..

публикувано на 09.06.24 в 22:35
Посолството на България в Загреб

Спокоен изборен ден за малката българска диаспора в Загреб

На днешния изборен ден сънародниците ни в Хърватия гласуват в една единствена секция, намираща се в посолството ни в Загреб. Българската диаспора в балканската държава е малка. " В Загреб живеят около 130 българи – някои от тях са временно..

публикувано на 09.06.24 в 19:15