Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът откликна на желанието на ПП-ДБ за извънредна среща

Снимка: ppdb.bg

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), съобщиха от пресслужбата на президента. Разговорът ще е на "Дондуков" 2 от 16:00 часа, на 15 юли по инициатива на ПП-ДБ. Коалицията ще се опита да убеди Радев да забави връчването на втория мандат, за да даде време на парламента да изпълни част от реформите, по които има съществено забавяне, пишат сайтовете "24 часа" и "Дневник". Конституцията не предвижда точен срок в който президентът трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство. Но конституционалисти винаги са подчертавали, че забавянето трябва да е в разумен срок.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, е публично признание за безсилие. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория мандат за съставяне на правителство тази седмица.

В самата формация ПП-ДБ също възникнаха разногласия дали да бъде направен опит за формиране на кабинет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът очаква ПП-ДБ да се определят, за да връчи мандат за правителство

Очаквам "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ясно да заявят дали ще бъдат опозиция или ще потърсят подкрепа за съставяне на правителство, съобщи президентът Румен Радев в Бургас, където присъства на учението "Бриз 2024". Той призова..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

Всички в ДПС говорят за "заедност“

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с екипа си ще напусне партията през следващата седмица и най-вероятно ще основе нова партия. За това намекна в интервю пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че ще е сред хората, които ще последват..

публикувано на 12.07.24 в 10:08
Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05