Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът откликна на желанието на ПП-ДБ за извънредна среща

Снимка: ppdb.bg

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), съобщиха от пресслужбата на президента. Разговорът ще е на "Дондуков" 2 от 16:00 часа, на 15 юли по инициатива на ПП-ДБ. Коалицията ще се опита да убеди Радев да забави връчването на втория мандат, за да даде време на парламента да изпълни част от реформите, по които има съществено забавяне, пишат сайтовете "24 часа" и "Дневник". Конституцията не предвижда точен срок в който президентът трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство. Но конституционалисти винаги са подчертавали, че забавянето трябва да е в разумен срок.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, е публично признание за безсилие. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория мандат за съставяне на правителство тази седмица.

В самата формация ПП-ДБ също възникнаха разногласия дали да бъде направен опит за формиране на кабинет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на..

публикувано на 11.07.24 в 08:31
Бойко Борисов

ГЕРБ официално отказа на ДПС да участва в преговори за правителство

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов изпрати официален отказ до ДПС и потвърди позицията на коалицията, че няма да участва в преговори за съставяне на правителство с втория мандат.  В съобщение на пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че Борисов..

публикувано на 10.07.24 в 16:50

В ДСБ обсъждат имена на премиери за технически кабинет

Лидерът на "Демократи за силна България“ (ДСБ) Атанас Атанасов каза пред БНТ, че в "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да се създаде единен орган, който да обсъжда всички въпроси и да взима общите решения в коалицията. По думите му..

публикувано на 09.07.24 в 14:26