Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С декларация срещу корупцията ПП-ДБ искат подкрепа за съставяне на кабинет

Снимка: promeni.bg

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), публикува своята "декларация за излизане от политическата криза в България". Коалицията поиска подкрепа за декларацията от 160 депутата в парламента, за да приемат втория мандат за съставяне на правителство. Според документа "пътят към решаване на дълбоката политическата криза в страната минава през завършването на ключовите етапи от антикорупционната и правосъдната реформа“. Те искат избор на членове в Комисията за противодействие на корупцията; приемане на нов Закон за съдебната власт; промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения; законови промени, ограничаващи злоупотреби със специални разузнавателни средства; приемане на Закон за фалит на физическите лица; избор на нов омбудсман и реформа в службите за сигурност.

"Има такъв народ" (ИТН) няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Той напомни, че съвсем скоро Конституционният съд ще се произнесе по законността на направените от ПП-ДБ промени в Конституцията и ако те се окажат противоконституционни, каквито са, тогава предложеният от тях начин за избор на Комисията за противодействие на корупцията и новия Закон за съдебната власт са незаконни. "ПП-ДБ направиха нещо извратено", отбелязва още Трифонов. "Отидоха при президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05
Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Групата на ДПС намаля с още двама депутати

След изключването на 17-те депутати от ДПС, сред които и Джевдет Чакъров, другият председател на движението, стана ясно, че депутатът Ахмед Вранчев е изразил писмено желанието си да напусне парламентарната група на ДПС. Заявлението му беше прочетено от..

публикувано на 11.07.24 в 16:11