Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С декларация срещу корупцията ПП-ДБ искат подкрепа за съставяне на кабинет

Снимка: promeni.bg

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), публикува своята "декларация за излизане от политическата криза в България". Коалицията поиска подкрепа за декларацията от 160 депутата в парламента, за да приемат втория мандат за съставяне на правителство. Според документа "пътят към решаване на дълбоката политическата криза в страната минава през завършването на ключовите етапи от антикорупционната и правосъдната реформа“. Те искат избор на членове в Комисията за противодействие на корупцията; приемане на нов Закон за съдебната власт; промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения; законови промени, ограничаващи злоупотреби със специални разузнавателни средства; приемане на Закон за фалит на физическите лица; избор на нов омбудсман и реформа в службите за сигурност.

"Има такъв народ" (ИТН) няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Той напомни, че съвсем скоро Конституционният съд ще се произнесе по законността на направените от ПП-ДБ промени в Конституцията и ако те се окажат противоконституционни, каквито са, тогава предложеният от тях начин за избор на Комисията за противодействие на корупцията и новия Закон за съдебната власт са незаконни. "ПП-ДБ направиха нещо извратено", отбелязва още Трифонов. "Отидоха при президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03
Филиз Хюсменова

Обвиненията за отправени заплахи на етническа основа са смешен плач

“ Съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне .” Този коментар в социалните мрежи направи Филиз Хюсменова, която първа напусна не само..

публикувано на 13.07.24 в 16:02
Николай Денков

Илюзия са опитите за съставяне на стабилен кабинет

“ Този парламент е като плаващи пясъци – война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се “Величие. ” След тези думи председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков обяви, че “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са направили..

публикувано на 13.07.24 в 13:16