Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.
Снимка: Радио Пловдив

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към Общинския детски комплекс в Крумовград.

Празникът Ашуре е свързан с потопа и Ноевия ковчег, разказва за БТА Нихал Йозерган - изследовател от Центъра за изследване на религиите при Софийския университет. Вярва се, че след потопа на този ден корабът е заседнал на суша в планината Арарат. Тогава забелязват, че им е останала много малко храна и тя била приготвена зедно в голям казан. Така се появява варивото ашуре. Това е най-старият десерт в света. 

Според традицията в ашурето трябва да има 7 вида варива - жито, нахут, царевица, зрял фасул, сушени ядки, кайсии и смокини с канела. "Най-важното в традицията е, че независимо дали близките съседи са евреи, мюсюлмани, християни, арменци ашуре трябва да се раздава на всички, на хората от семейството, близки и приятели", казва Йозерган. Така се получава божията милост и благодат, за да има берекет в дома. Един вид това е начин за приобщаване, социализиране, както казваме в модерните времена, сближаване на хората, пояснява изследователката. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00