Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.
Снимка: Радио Пловдив

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към Общинския детски комплекс в Крумовград.

Празникът Ашуре е свързан с потопа и Ноевия ковчег, разказва за БТА Нихал Йозерган - изследовател от Центъра за изследване на религиите при Софийския университет. Вярва се, че след потопа на този ден корабът е заседнал на суша в планината Арарат. Тогава забелязват, че им е останала много малко храна и тя била приготвена зедно в голям казан. Така се появява варивото ашуре. Това е най-старият десерт в света. 

Според традицията в ашурето трябва да има 7 вида варива - жито, нахут, царевица, зрял фасул, сушени ядки, кайсии и смокини с канела. "Най-важното в традицията е, че независимо дали близките съседи са евреи, мюсюлмани, християни, арменци ашуре трябва да се раздава на всички, на хората от семейството, близки и приятели", казва Йозерган. Така се получава божията милост и благодат, за да има берекет в дома. Един вид това е начин за приобщаване, социализиране, както казваме в модерните времена, сближаване на хората, пояснява изследователката. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03