Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отчита нов ръст на чуждите туристи от началото на годината

Снимка: БТА

Пристигналите туристи в София бележат ръст от 12%, спрямо същия период през 2023 г., съобщиха от Министерството на туризма. От Столичната община информираха, че регистрираните нощувки за полугодието са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000. Сред първите 5 страни, откъдето идват най-много гости в столицата, са Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция. 

София се оказва привлекателна дестинация и за туристи от Испания, Израел, Румъния, САЩ, Китай, Канада и Австралия, казва директорът на Общинското предприятие "Туризъм" Антон Пенев и допълва, че близо 60% от посетителите са чуждестранни туристи. 80% от туристите се настаняват в хотели с три, четири и пет звезди, като средният им престой е малко 2,2 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10