Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Под закрилата на святото" показва християнски и мюсюлмански текстове от XIII - XX век

Снимка: nationallibrary.bg

Днес от 13.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита изложбата "Под закрилата на святото". Експозицията включва 16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите на Националната библиотека. Хронологичният обхват на документите е от XIII до XX век. Изложбата се фокусира върху ролята на словото в двете основни религии, които съжителстват на Балканите столетия наред. 

"Свещените текстове на християнството и исляма служат еднакво на техните последователи, които вярват, че Божието слово пази от болест и зло, дава упование в трудни моменти и носи спасение. Свитъците с текст и изображения са разпространено средство за лична защита и помощник в деликатни житейски ситуации", посочват организаторите на експозицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52