Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Снимка: Facebook/bgembassysthlm

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни, съобщават от посолството на страната ни в Стокхолм.

Създадена от американеца Даниел Бердичевски, първата Световна ученическа купа се е провела в Корея през 2007 г. под формата на малък регионален турнир, организиран в Академията за чужди езици в Ханкук. Идеята зад първенството е била да се създаде нещо различно от традиционните академични състезания и конференции - празник на радостта от ученето.

Учениците, класирани за глобалния кръг в Стокхолм, са спечелили на скорошни регионални събития в рамките на Световната купа. За да стигнат до тук, те са демонстрирали изключителни умения в екипни дебати, съвместно писане, решаване на проблеми и интердисциплинарно мислене. Отборите-участници в глобалния кръг имат възможността да получат покана за ежегодния Турнир на шампионите в престижния университет "Йейл". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синдикатите искат увеличаване на заплатите в държавния сектор с 10 на сто

Най-големият синдикат в страната КНСБ иска в бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10%. По изчисления на КНСБ, това ще струва малко под 900 млн. евро, каза президентът на синдиката Пламен Димитров. Вече е имало..

публикувано на 16.07.24 в 12:21

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10