Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Снимка: Facebook/bgembassysthlm

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни, съобщават от посолството на страната ни в Стокхолм.

Създадена от американеца Даниел Бердичевски, първата Световна ученическа купа се е провела в Корея през 2007 г. под формата на малък регионален турнир, организиран в Академията за чужди езици в Ханкук. Идеята зад първенството е била да се създаде нещо различно от традиционните академични състезания и конференции - празник на радостта от ученето.

Учениците, класирани за глобалния кръг в Стокхолм, са спечелили на скорошни регионални събития в рамките на Световната купа. За да стигнат до тук, те са демонстрирали изключителни умения в екипни дебати, съвместно писане, решаване на проблеми и интердисциплинарно мислене. Отборите-участници в глобалния кръг имат възможността да получат покана за ежегодния Турнир на шампионите в престижния университет "Йейл". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36