Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети пророк Илия – Божият избраник

Снимка: архив

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест. Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса, но и със свидетелства за чудната му връзка с Бога, кулминация на която е небесното му възнесение на огнена колесница. И пак на него Бог е отредил изключителната мисия, която ще се прояви в края на времената. За ролята на старозаветния пророк непосредствено преди Второто Христово пришествие Сам Иисус Христос е казал: "Илия първом ще дойде и ще уреди всичко." (Мат. 17:11). Именно затова св. Илия е бил взет жив на небето, за да се върне в най-страшните дни на човешката история.

Пророк Илия живял през IX век преди Христа в Тесвия, когато израилтяните отстъпили от вярата си в Живия Бог заради жената на цар Ахав – езичницата Езавел. За да ги върне към Истинския Бог, пророкът затворил с молитвите си небето, за да не падне и капка дъжд. В продължение на три години и половина сушата обхванала земята, настъпил страшен глад. Илия се оттеглил там, където Бог му посочил, и пламенно се молел за обръщането на съблазнения в езичество избран народ към правата вяра, а упорстващите в богоотстъпничеството като Ахав – да приведе към покаяние. Пророческите му слова озарявали човешките души с Божия промисъл и когато изпълнил земната си мисия, се въздигнал в Божието царство на колесницата, която сам Бог му изпратил.


В народните вярвания по българските земи Свети Илия наказва с безводие неверниците, а за покаялите се изпраща благодатен дъжд. Той закриля и помага на сиромасите, които не ламтят за имане и се уповават на Бога. Заради огнената сила, която притежавал, старите хора го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник, който препуска по небето с огнена колесница, от която изпраща светкавиците.

На този ден празнуват всички, които носят името на светеца – Илия, Илиян, Илияна, Илинда, Илка, Илко, Илчо, Лина, Линда. Занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите, керемидчиите и пожарникарите също почитат светеца.

Снимки: архив, ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30