Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 спортисти представят България на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон

Събитието е от 21 до 27 юли в португалската столица

13
Снимка: eu-tsc.org

На 21 юли в Лисабон се открива Европейският шампионат за трансплантирани и диализирани. До 27 юли представители от 28 държави ще празнуват победата на живота над смъртта, защото едно "да" може да спаси до осем човешки живота. Общо 15 са дисциплините, в които трансплантирани атлети от цяла Европа ще покажат, че мога да имат активен живот. 

Българите, които ще популяризират и в Португалия донорството и трансплантациите и така ще покажат, че няма недостижими мечти, са: Ирен Дикова-Димитров, която се състезава в две дисциплини – тенис и тенис на маса; Христина Николова - бадминтон; Наталия Маева – бадминтон и петанк; Ангел Трендафилов – лека атлетика; Димитър Василев – бадминтон и тенис на маса; Евгени Георгиев – бадминтон и плуване; Огнян Ганчев – бадминтон и плуване; Георги Пеев - плуване, Владимир Катошев – бадминтон, плуване и тенис на маса; Симеон Танчев - колоездене и Стефан Тамбуев – петанк.


Нашите състезатели са реципиенти на сърце, бял дроб, бъбрек, а един от тях е с трансплантация на сърце и бъбрек.

Една от състезателките е и наша колежка в Българското национално радио. Наталия Маева е завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев". Нейното послание е, че събитието в  Лисабон ще бъде "празник на победителите в най-важната битка, тази за собствения ни живот". Затова и всички ще носят гордо "частица, която означава ужасно много за всеки от нас". Посланията на всичките ни участници вижте във фото галерията под публикацията.


Участието на българския отбор се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, по проект на Българската федерация по бадминтон, а също чрез спонсори и лични средства.

Заедно с отбора ще пътуват лекар, тийм мениджър, рехабилитатор, представител на медиите и придружители, които са съпричастни с каузата за донорството и трансплантацията.

В събота изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева и президентът на Българската федерация по бадминтон д-р Володя Златев ще изпратят на летище София българските спортисти.

Историята на Европейските игри за сърдечно и белодробно трансплантирани пациенти водят началото си от 1989 г., когато Холандската национална асоциация на сърдечно трансплантираните пациенти, организира приятелско състезание, в което се включват малък брой държави. Европейски спортни първенства за трансплантирани и диализирани се провеждат за първи път в Атина през далечната 2000 г.

С всички български състезатели в Лисабон можете да се запознаете от фото галерията под публикацията. 

Снимки: Facebook/Bulgaria Team Transplant, www.eu-tsc.org


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новак Джокович и Григор Димитров ще играят демонстративен мач в София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват привържениците на тениса в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион идва в българската столица по покана на първата българска ракета. Двамата ще изиграят демонстративен мач. Досега сърбинът е бил в..

публикувано на 06.08.24 в 13:07

Мрежата за права на жените: Респект за куража на боксьорката Светлана Каменова!

"Респект за куража на Светлана Каменова, която се би смело в женската категория на Олимпиадата. Никоя жена не трябва да се бие с мъж. Това не е честна, безопасна и равнопоставена игра. Интегритетът на МОК е напълно разрушен". Това написаха в..

публикувано на 05.08.24 в 14:14

Сънародникът ни Ивайло Иванов е първи рефер на четвъртфиналите по волейбол в Париж

Още в първия ден на елиминациите на волейболния турнир на Олимпиадата в Париж, най-добрият български съдия Ивайло Иванов ще бъде първи рефер на мъжкия четвъртфинален двубой Италия – Япония. На Игрите във френската столица организаторите..

публикувано на 05.08.24 в 12:58