Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 спортисти представят България на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон

Събитието е от 21 до 27 юли в португалската столица

13
Снимка: eu-tsc.org

На 21 юли в Лисабон се открива Европейският шампионат за трансплантирани и диализирани. До 27 юли представители от 28 държави ще празнуват победата на живота над смъртта, защото едно "да" може да спаси до осем човешки живота. Общо 15 са дисциплините, в които трансплантирани атлети от цяла Европа ще покажат, че мога да имат активен живот. 

Българите, които ще популяризират и в Португалия донорството и трансплантациите и така ще покажат, че няма недостижими мечти, са: Ирен Дикова-Димитров, която се състезава в две дисциплини – тенис и тенис на маса; Христина Николова - бадминтон; Наталия Маева – бадминтон и петанк; Ангел Трендафилов – лека атлетика; Димитър Василев – бадминтон и тенис на маса; Евгени Георгиев – бадминтон и плуване; Огнян Ганчев – бадминтон и плуване; Георги Пеев - плуване, Владимир Катошев – бадминтон, плуване и тенис на маса; Симеон Танчев - колоездене и Стефан Тамбуев – петанк.


Нашите състезатели са реципиенти на сърце, бял дроб, бъбрек, а един от тях е с трансплантация на сърце и бъбрек.

Една от състезателките е и наша колежка в Българското национално радио. Наталия Маева е завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев". Нейното послание е, че събитието в  Лисабон ще бъде "празник на победителите в най-важната битка, тази за собствения ни живот". Затова и всички ще носят гордо "частица, която означава ужасно много за всеки от нас". Посланията на всичките ни участници вижте във фото галерията под публикацията.


Участието на българския отбор се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, по проект на Българската федерация по бадминтон, а също чрез спонсори и лични средства.

Заедно с отбора ще пътуват лекар, тийм мениджър, рехабилитатор, представител на медиите и придружители, които са съпричастни с каузата за донорството и трансплантацията.

В събота изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева и президентът на Българската федерация по бадминтон д-р Володя Златев ще изпратят на летище София българските спортисти.

Историята на Европейските игри за сърдечно и белодробно трансплантирани пациенти водят началото си от 1989 г., когато Холандската национална асоциация на сърдечно трансплантираните пациенти, организира приятелско състезание, в което се включват малък брой държави. Европейски спортни първенства за трансплантирани и диализирани се провеждат за първи път в Атина през далечната 2000 г.

С всички български състезатели в Лисабон можете да се запознаете от фото галерията под публикацията. 

Снимки: Facebook/Bulgaria Team Transplant, www.eu-tsc.org


По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три медала за българските отбори на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

Българските участници завоюваха три медала на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, която се проведе в Бургас. В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект В практическия кръг на олимпиада..

публикувано на 15.08.24 в 10:08

"Лудогорец" отпадна като домакин от Шампионската лига

Българският футболен шампион "Лудогорец" отпадна в третия квалификационен кръг на Шампионската лига след загуба с 2:7 след продължения от шампиона на Азърбайджан "Карабах". Макар и домакини, отборът от Разград отпада с общ резултат 4:8, след успех с 2:1..

публикувано на 14.08.24 в 08:27

Олимпийският шампион Карлос Насар: Лимитът ми е още много далече

Един от тримата олимпийски шампиони на България в Париж Карлос Насар беше посрещнат тържествено на българска земя след изключителния си златен медал във френската столица. 20-годишният българин стъпи на олимпийския връх в категория до 89 кг във вдигането..

публикувано на 13.08.24 в 16:03