Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Снимка: Пловдивски университет

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Молдова, Кипър, Северна Македония, САЩ.

Тазгодишният практикум е естествено продължение на проведения през 2023 г. аналогичен форум, като целта му е да се осмислят методическите предизвикателства, съпътстващи просветителската дейност на учителите, преподаващи български език и литература в различен културен контекст. Това обясниха за Радио България организаторите от екипа на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" към Националната научна програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина", Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Регионалния исторически музей в Пловдив.

Участниците във форума в обща снимка

В практикума бяха разгледани въпроси като "Мултиезичност и мултикултурност", "История“ в литературата", "България в мен – ментална картина на родното". Особен интерес предизвика практическата задача "Исторически посоки, географски хоризонти", в която участниците, разделени в работни групи, имаха възможност да представят методическите си идеи, а в последвалата дискусия – да обменят идеи, полезни за бъдещата си работа в училище. Вниманието на преподавателите предизвика и представянето на електронни ресурси в обучението по български език и литература и приключенскта разходка на тема: "Какво пропускат туристите? Из непознатите места на Стария град – изненадите на къща музей "Христо Г. Данов", проведена от уредниците на музея.

В края всички получиха сертификати за участие във форума. 

Снимки: Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите ще могат да влизат в Беларус без виза и през сухопътните граници

Беларус временно разшири безвизовия режим за България и още 34 страни. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко одобри предложението гражданите на 35 държави, вкл. България, да влизат без визи през шосейни и жп гранични пунктове и да остават в страната до 30..

публикувано на 17.07.24 в 18:50

Пощите ще обменят левове в евро в малките населени места след влизането ни в Еврозоната

Левове в евро ще могат да се обменят безплатно в 2230 станции на "Български пощи" в населени места, в които няма банки. Правителството възложи на "Български пощи" да обменя на каса банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата..

публикувано на 17.07.24 в 17:17
Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27