Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Снимка: Пловдивски университет

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Молдова, Кипър, Северна Македония, САЩ.

Тазгодишният практикум е естествено продължение на проведения през 2023 г. аналогичен форум, като целта му е да се осмислят методическите предизвикателства, съпътстващи просветителската дейност на учителите, преподаващи български език и литература в различен културен контекст. Това обясниха за Радио България организаторите от екипа на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" към Националната научна програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина", Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Регионалния исторически музей в Пловдив.

Участниците във форума в обща снимка

В практикума бяха разгледани въпроси като "Мултиезичност и мултикултурност", "История“ в литературата", "България в мен – ментална картина на родното". Особен интерес предизвика практическата задача "Исторически посоки, географски хоризонти", в която участниците, разделени в работни групи, имаха възможност да представят методическите си идеи, а в последвалата дискусия – да обменят идеи, полезни за бъдещата си работа в училище. Вниманието на преподавателите предизвика и представянето на електронни ресурси в обучението по български език и литература и приключенскта разходка на тема: "Какво пропускат туристите? Из непознатите места на Стария град – изненадите на къща музей "Христо Г. Данов", проведена от уредниците на музея.

В края всички получиха сертификати за участие във форума. 

Снимки: Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52