Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожари, хора, държава...

Село Воден след пожара
Снимка: БГНЕС

Горещини, силен вятър, огнен ад. На това стана свидетел и България в последните дни. Изпепелени къщи, погубени домашни и диви животни, унищожена реколта, осакатена природа…  И човешка мъка след огъня.

„Аз съм на 66 години. В тази къща съм родена. И днес къщата ми изгоря“, казва през сълзи жена от едно от най-силно пострадалите села у нас – с. Во̀ден, част от пограничната община Болярово в Югоизточна България.

Заради силния вятър и постоянното разгаряне на огнище временно бяха евакуирани в съседно село и обитатели на дома за стари хора. Директорката на социалното заведение Златка Янева също е сред пострадалите. Изгоряла е къщата й. Пред кореспондента на БНР в Ямбол Даниела Костова тя заяви, че е успяла да спаси само личните си документи: 

"Нищо повече. Всичко остана вътре и изгоря като факел – мебели, дрехи, печки, фризер… Държавата трябва много сериозно да помисли. При такива бедствия, не да ми говори за обезщетение от 5000 лева, а тук на всяко домакинство трябва да се осигурят поне по 50 000 лева, за да можем ние нормално да продължим да живеем. В противен случай селото умира. Това е едно китно село на края на България и в началото на Европа. За голямо съжаление, половината село изгоря. Аз 40 години живея в това село, но такъв ужас не съм виждала."

Пожар край Харманли

След като обиколиха засегнати от пожарите райони в страната, служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки, заради несправяне с пожарите в страната.

Главчев заяви, че ситуацията е достатъчно тревожна, за да се политизира. "Няма да е пресилено, ако кажем, че хората, които са на терен, проявяват истински героизъм – това са всички пожарникари, военнослужещи, доброволци. На фона на техните усилия, ми звучи цинично. Моята оставка е най-лесното нещо. Но призовавам политиците да излязат от климатизираните зали и да дойдат на терен да видят за какво става дума". 

В борбата с огъня се включиха пожарникари, жандармерия, гранични полицаи, горски служители, доброволци и един хеликоптер на Военновъздушните сили на Българската армия. Мощна подкрепа оказа и съседна Турция, която се отзова за броени часове на призива за помощ в село Воден със специализирани автомобили, екипи и техника.

Морална подкрепа на борците с огнената стихия оказа и обществото ни. Снимки на пожарникари, военни и доброволци обиколиха социалните мрежи и спечелиха сърцата на българите. "Да си пожарникар не е професия. Това е призвание!", "Господ да ви пази, момчета! Нека всеки от вас се прибере жив и здрав у дома!" – са само малка част от думите на признателност и съпричастност, изписани над споделени снимки с огнеборци от кризисните райони. 


Всяко бедствие винаги поставя и въпроси – адекватна ли е била реакцията на държавата, достатъчен ли е размерът на предвидените обезщетения, работи ли се за превенция …  

Държавата ще осигури компенсации за всички, пострадали при пожарите, увери вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. А след нейно участие в заседание на бюджетната комисия в парламента, депутатите одобриха проекторешение, с което задължават Министерския съвет максимално бързо да осигури средства за пострадалите. Петкова увери, че ще се направи всичко възможно хората да бъдат компенсирани в най-кратки срокове.

В коментар за пожароопасната обстановка в страната, президентът Румен Радев заяви, че очаква изпълнителната и законодателна власт да създадат условия за осигуряване на необходимите средства за противопожарна техника. По думите на държавния глава, имаме подготвени хора, но ни трябва още техника.

„Ние всеки път си вадим поуки от тези пожари. И най-сетне трябва да създадем условия да има достатъчно средства за противопожарни машини, хеликоптери, оборудване за служителите. Нека това не се забравя след поредния пожар. Благодарих на министър-председателя на Чехия за изпратената навременна помощ, изказвам благодарност и на Турция за изключително важната й подкрепа. А дали и как се е справило правителството, това е въпрос на един всеобхватен анализ, когато се потушат пожарите“.  

Съставил: Красимир Мартинов

(по материали на Даниела Костова – кореспондент на БНР в Ямбол, Даниела Добрева - Радио Пловдив, Мира Стефанова – програма „Хоризонт“)

Снимки: Даниела Костова, БТА, БГНЕС
По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22