Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски
Снимка: БГНЕС

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за приятелство добросъседство и сътрудничество с България и на споразуменията на страната с ЕС, което да отвори перспективата за започване на преговори за пълноправно членство в общността, предава БГНЕС.

"Основен приоритет на Македония и новото македонско правителство са добросъседските отношения и най-накрая намирането на трайно и устойчиво решение на проблема, който имаме с източната ни съседка", каза Мицкоски след форума.

Македонският външен министър Тимчо Муцунски заяви, че българският премиер Димитър Главчев няма легитимност да взема решения за бъдещето на Северна Македония в ЕС и трябва да се чака сформирането на редовно правителство в София. Така той коментира позицията на Главчев, че няма да има промяна в позицията на България и че всички в ЕС стоят зад заключенията на Съвета на ЕС, приети през юли 2022 г., че преди да се започнат преговори по същество с ЕС, Скопие трябва да впише българите като национално малцинство в конституцията на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С декларация срещу корупцията ПП-ДБ искат подкрепа за съставяне на кабинет

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), публикува своята "декларация за излизане от политическата криза в България". Коалицията поиска подкрепа за декларацията от 160 депутата в парламента, за да приемат втория мандат за съставяне на..

публикувано на 16.07.24 в 09:04

Президентът откликна на желанието на ПП-ДБ за извънредна среща

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), съобщиха от пресслужбата на президента. Разговорът ще е на "Дондуков" 2 от 16:00 часа, на 15 юли по..

публикувано на 15.07.24 в 11:51
Тошко Йорданов

ИТН би преговаряла за правителство с втория мандат

“Има такъв народ” ще отиде на разговори с “Продължаваме промяната - Демократична България”, ако коалицията реши да осъществи втория мандат за съставяне на правителство, заяви пред БНР председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. “..

публикувано на 14.07.24 в 13:26