Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски
Снимка: БГНЕС

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за приятелство добросъседство и сътрудничество с България и на споразуменията на страната с ЕС, което да отвори перспективата за започване на преговори за пълноправно членство в общността, предава БГНЕС.

"Основен приоритет на Македония и новото македонско правителство са добросъседските отношения и най-накрая намирането на трайно и устойчиво решение на проблема, който имаме с източната ни съседка", каза Мицкоски след форума.

Македонският външен министър Тимчо Муцунски заяви, че българският премиер Димитър Главчев няма легитимност да взема решения за бъдещето на Северна Македония в ЕС и трябва да се чака сформирането на редовно правителство в София. Така той коментира позицията на Главчев, че няма да има промяна в позицията на България и че всички в ЕС стоят зад заключенията на Съвета на ЕС, приети през юли 2022 г., че преди да се започнат преговори по същество с ЕС, Скопие трябва да впише българите като национално малцинство в конституцията на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Въпросът дали Доган и Пеевски не са заедно не стои на дневен ред

“ Противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има ”, заявява съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, разпространено от пресцентъра на партията. Той добавя обаче, че тема и конфликт има – “ Темата е Пеевски-дерибеите. Дерибеите,..

публикувано на 07.07.24 в 17:26