Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Преди това ПП-ДБ поискаха отсрочка на втория мандат, за да търсят широка подкрепа на предлаганата от тях декларация с пакет от 7 законови промени за борба срещу корупцията. 

На 18 юли след консултации за излизане от политическата криза с парламентарните групи, без тази на ДПС, от ПП-ДБ заявиха, че няма подкрепа за предложения от тях подход и не могат да осъществят втория мандат за съставяне на кабинет. Те ще върнат мандата на президента веднага и неизпълнен. По конституция президентът ще избере на коя партия да връчи третия последен мандат. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков

Предложението за технически кабинет има предимства, но и проблеми

Предложението на “Демократи за силна България” за техническо правителство с третия мандат има своите предимства, но има и своите проблеми, затова трябва да се обсъди внимателно , заяви председателят на парламентарната група ПП-ДБ Николай Денков..

публикувано на 07.07.24 в 12:57

ПП-ДБ да поиска третия мандат и да предложи технически кабинет

Партия “Демократи за силна България” предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия проучвателен мандат, за да се опитат да съставят технически кабинет, гарантиращ “ европейския демократичен, правов и антикорупционен ред и..

публикувано на 07.07.24 в 11:42
Кирил Петков

ПП-ДБ няма да преговаря с “Възраждане” за ново правителство

От профила си във фейсбук съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви, че коалицията ПП-ДБ няма да преговаря с “Възраждане” за съставяне на кабинет. Той определи като “медийни внушения” твърденията, че подобни разговори са възможни...

публикувано на 06.07.24 в 13:28