Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Преди това ПП-ДБ поискаха отсрочка на втория мандат, за да търсят широка подкрепа на предлаганата от тях декларация с пакет от 7 законови промени за борба срещу корупцията. 

На 18 юли след консултации за излизане от политическата криза с парламентарните групи, без тази на ДПС, от ПП-ДБ заявиха, че няма подкрепа за предложения от тях подход и не могат да осъществят втория мандат за съставяне на кабинет. Те ще върнат мандата на президента веднага и неизпълнен. По конституция президентът ще избере на коя партия да връчи третия последен мандат. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички в ДПС говорят за "заедност“

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с екипа си ще напусне партията през следващата седмица и най-вероятно ще основе нова партия. За това намекна в интервю пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че ще е сред хората, които ще последват..

публикувано на 12.07.24 в 10:08
Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05
Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23