Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Снимка: БГНЕС

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Фонд към Министерството на земеделието и храните ще изплати компенсации на юридическите лица и хората, регистрирани като земеделски стопани, които са изгубили животните си или имат унищожена реколта. Ще се търси механизъм за компенсация и на физическите лица. Предстои да се решава и как да бъдат подпомогнати хората, загубили домовете си. Решено е правителството да оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари с т. нар. "водни джобове". Към момента за целта се използват два хеликоптера.

Премиерът Димитър Главчев за пореден път даде висока оценка на работата на службите и институциите в борбата с огнената стихия.

"Аз от посещенията, които направих, не видях никакви пропуски, не чух и забележки. Единственото място с различни мнения по този въпрос беше с. Воден. На всички останали места жителите бяха изключително благодарни към тези, които са спасили живота и имуществото им", подчерта служебният премиер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00