Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

Снимка: БГНЕС

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар. „Българинът цял живот гради дом и загубата на този дом е истинска трагедия“, отбеляза Радев. „Именно сега трябва да покажем и съпричастност, и помощ максимално и бързо и в максималния възможен обем. Това е признак и за държавност, и за зрялост на нашето общество. Апелирам всички към съпричастност“, каза президентът в Община Болярово, Ямболско. Той благодари на пожарникарите, военните, горските служители, доброволците и местната власт, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища. В момента все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи, но оценката я дават хората", допълни Радев. "Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът. Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да предложат малки самолети да бъдат оборудвани с 8 термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане на пожари. Петков и Денков прелетяха над с. Воден, сочи тяхна публикация във Фейсбук.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и подкрепящите го депутати също посетиха Воден. Те обявиха, че са дарили два жилищни контейнера за пострадали от пожарите във Воден. Мобилните къщи, предназначени "за самотен възрастен мъж и самотна баба" били напълно оборудвани и се очакваше само да им се достави бяла техника и други стоки от първа необходимост.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32