Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.
Снимка: Държавна агенция Архиви

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война създава Княжество България, автономна област Източна Румелия, а цяла Македония и Одринска Тракия остават в османските граници. Това поражда национален идеал за обединение, заради който България води три войни през ХХ в. 15 години след 1878 г. султанската власт отказва да изпълни чл. 23 от Берлинския конгрес, за реформи, които да гарантират човешките права и свободи на българите. Затова те се вдигат на въстание в Македония и Одринска Тракия водени от революционната организация ВМОРО. До прекратяването на въстанието през есента над 26 000 въстаници водят 289 сражения с 350 000 османска армия. Загиват 994 въстаници, избити са над 4690 цивилни. Повече от 70 000 души от 201 разгромени села остават без дом. 30 000 бежанци търсят спасение в България. Неуспехът на въстанието ще доведе до Балканската война от 1912 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15
„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15
Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40