Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев - с награда за цялостно творчество от кинофестивал в Италия

| обновено на 23.07.24 в 10:09
Снимка: БТА

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия посвети специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев и го удостои с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г. за цялостно творчество и за принос в развитието на рисуваното движещо се изображение. С постоянното си търсене на нови форми на изразяване и любопитство към всеки аспект от света, българо-канадският режисьор се утвърди като една от водещите фигури на анимационното кино на ХХІ век, се отбелязва в сайта на фестивала. 
Фестивалът беше открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от творбата „Сомнанбулът“ на българския режисьор Теодор Ушев. Медии като Palermotoday описват това съчетание като „среща между "безразсъден виртуоз", който обхваща историята на музиката до звуците на съвременността с "пънк режисьор", с поетика, съставена от фигуративно изкуство, музика и кино, който говори директно на самото изкуство и на зрителя“, предава кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Изложбата, посветена на Ушев, предлага изчерпателен преглед на творчеството му и на иновациите, белязали кариерата му, като включва почти всички филми, които той е създал за четвърт век - от "Тауър Бауър" (2005) през "Друкс Флукс" (2008) и "Глория Виктория" (2012) до номинирания за "Оскар" за късометражен анимационен филм "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата", който попада в краткия списък за наградата на американската киноакадемия в същата категория и е смятан за един от върховете в кариерата на Ушев. "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" са по едноименните творби на Георги Господинов. 

Роденият в България Теодор Ушев понастоящем живее в Монреал, Канада. Творческата му биография включва над 15 филма, които му носят повече 200 международни отличия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училище “Родолюбче” в Торонто насърчава възпитаниците си чрез извънкласни занимания

Съботно-неделното училище “Родолюбче” в Торонто представи дейностите и инициативите, в които могат да се включат учениците наред с усвояването на българския език. “ От вълнуващите коледни тържества и празнични концерти до уютните седенки – нашите..

публикувано на 17.08.24 в 17:25
Сградата на Българската православна църква

В българската църква в Монреал ще отбележат Успение на Света Богородица

В българската православна църква "Св. Иван Рилски“ в Монреал, Канада, днес, 15 август, от 10.00 ч. ще бъде отслужена Света Литургия в чест на празника Успение на Света Богородица. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на църковната община...

публикувано на 15.08.24 в 03:35

Николай Коларов и неговият път с виолончело към академична кариера в САЩ

Николай Коларов е български виолончелист, който вече близо 30 години гради академична кариера и развива концертна дейност в Минесота, САЩ. Дългият път отвъд Океана за него е свързан с желанието да започне магистратура в областта на струнните..

публикувано на 06.08.24 в 10:50