Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи температури и валежи в понеделник

Снимка: БГНЕС

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. На по-малко места ще са валежите в западните райони. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София - около 32°.
Преди обяд в планините ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Родопите и Странджа, където ще има условия и за градушки. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра - около 20°.
Над Черноморието също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. По-късно след обяд и вечерта на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 28°-29°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
На Балканския полуостров въздушната маса ще остане неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В Словения има условия количествата на валежите да са значителни. Най-горещо ще бъде в Скопие - 39°, най-ниска ще е температурата в Белград - 32°.
На Пиренейския полуостров и в Западна Франция ще преобладава слънчево време. В останалата част на Западна, в Централна Европа, както и в Норвегия и Швеция облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В района на Алпите, в Чехия, Западна Полша, Дания, Южна Норвегия и Швеция валежите ще интензивни и значителни по количество. Във Финландия, както и в много райони на Източна Европа ще бъде предимно слънчево. Купесто-дъждовна облачност ще се развива главно в централната част на Европейска Русия, а след обяд на отделни места и в останалите райони на Източна Европа, и ще превали и прегърми. Най-прохладно ще е в Москва - 22°, най-горещо - в Скопие (39°).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00