Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен Радев за изпращане на първи дипломат в Киев.

Българското посолство официално остана без посланик през април 2023 г. Дотогава то се ръководеше от Костадин Коджабашев. Той обаче бе изтеглен в България през февруари 2022 г. заради войната и временното затваряне на посолството и така и не се върна на поста си - стана служебен зам. външен министър през август 2022 г. През това време той формално изпълняваше поста на посланик, а през април 2023 г., когато мандатът му изтече, бе изпратен да оглави българската мисия във Ватикана.

По образование Ненчев е юрист и политолог, председател е на БЗНС. Той бе министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът може да заседава извънредно за клетва на новия служебен кабинет

Служебният кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева може да положи клетва на извънредно заседание на парламента във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание..

публикувано на 16.08.24 в 17:22

По съседски: Събития с балкански адрес

В Турция ще взимат пръстови отпечатъци на пристигащите чужденци Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая пред..

публикувано на 16.08.24 в 10:50

Делян Пеевски: Актуалната тема е защо се бави процедурата за служебния кабинет

По повод журналистически въпроси относно упреците на ПП-ДБ и “Възраждане”, че използва прокуратурата като бухалка по случая с проверката срещу Румен Гайтански – Вълка, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски попита на свой ред защо прокуратурата не прави..

публикувано на 15.08.24 в 13:21