Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София изпраща Николай Ненчев, като временен български посланик в Украйна

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело служебното правителство, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж между Министерския съвет и президента Румен Радев за изпращане на първи дипломат в Киев.

Българското посолство официално остана без посланик през април 2023 г. Дотогава то се ръководеше от Костадин Коджабашев. Той обаче бе изтеглен в България през февруари 2022 г. заради войната и временното затваряне на посолството и така и не се върна на поста си - стана служебен зам. външен министър през август 2022 г. През това време той формално изпълняваше поста на посланик, а през април 2023 г., когато мандатът му изтече, бе изпратен да оглави българската мисия във Ватикана.

По образование Ненчев е юрист и политолог, председател е на БЗНС. Той бе министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборите се отлагат, президентът не прие проектокабинета “Кожарева”

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи и отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова - Кожарева. Държавният глава поиска от номинираната за..

обновено на 19.08.24 в 16:24

Дезинформация е, че Горица Кожарева няма да успее да състави кабинет

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че номинираната за служебен министър-председател Горица Кожарева ще успее да представи състав на правителство. По думите й, друго твърдение, писание и внушение е дезинформация . Попитана какво ще се..

публикувано на 18.08.24 в 09:07

Депутати предлагат да има камери в асаньорите и кулоарите на НС заради случаите на насилие

Депутати от ПП-ДБ и от разпадналата се парламентарна група на “Величие” внесоха проект на решение за поставяне на камери за видеонаблюдение в асансьорите и вътрешните коридори на Народното събрание. Целта е да бъде гарантирана сигурността на народните..

публикувано на 17.08.24 в 09:56