Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

Снимка: МВнР

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата.

"Дипломатическата служба със своята мрежа от над 100 задгранични представителства и постоянни мисии пред международни организации, повече от 90 почетни консули по света, с достойнство отстоява интересите и авторитета на България", каза Главчев.

Приоритет за добра външна политика е осигуряването на стабилна и устойчива изпълнителна власт. Трябва да продължат да бъдат отстоявани националните интереси, съчетани с европейските и евроатлантическите ценности, както и да бъдат защитавани правата и интересите на нашите сънародници, заяви премиерът.

Като първостепенни задачи на българската дипломация президентът Румен Радев открои "укрепването на авторитета, ролята и гласа на България в съюзите, в които членува, защитата на правата и интересите на българските общности зад граница, отстояването на търговските и икономически интереси. Очаквам българската дипломация да участва активно във всички международни формати, които имат за цел незабавно прекратяване на огъня и установяване на справедлив мир и връщане на международните отношения върху основата на международното право", заяви още Радев по повод руската агресия в Украйна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30