Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

Снимка: МВнР

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата.

"Дипломатическата служба със своята мрежа от над 100 задгранични представителства и постоянни мисии пред международни организации, повече от 90 почетни консули по света, с достойнство отстоява интересите и авторитета на България", каза Главчев.

Приоритет за добра външна политика е осигуряването на стабилна и устойчива изпълнителна власт. Трябва да продължат да бъдат отстоявани националните интереси, съчетани с европейските и евроатлантическите ценности, както и да бъдат защитавани правата и интересите на нашите сънародници, заяви премиерът.

Като първостепенни задачи на българската дипломация президентът Румен Радев открои "укрепването на авторитета, ролята и гласа на България в съюзите, в които членува, защитата на правата и интересите на българските общности зад граница, отстояването на търговските и икономически интереси. Очаквам българската дипломация да участва активно във всички международни формати, които имат за цел незабавно прекратяване на огъня и установяване на справедлив мир и връщане на международните отношения върху основата на международното право", заяви още Радев по повод руската агресия в Украйна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30