Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Снимка: СООПН

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. 

Олимпиадата се състоя от 11 до 22 юли във Великобритания и събра 609 ученици от 108 държави. Сребърните медали завоюваха Марин Христов; Ангел Христов и Биляна Димитрова, която постигна четвърти резултат в света сред участващите 81 момичета. Бронзовите отличия са за Веселин Маркович и Борис Гачевски, а Виктор Костадинов заслужи почетна грамота, като много малко го делеше от получаване на медал. Техни ръководители са проф. Станислав Харизанов от Института по информационни и комуникационни технологии и Института по математика и информатика на БАН, гл. ас. Стоян Боев, а наблюдател е Драгомир Грозев.

В отборното класиране България зае достойното 27-о място в света и 11-о в Европа със 126 точки, отстъпвайки от 25-ото място през 2023 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03