Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Снимка: СООПН

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. 

Олимпиадата се състоя от 11 до 22 юли във Великобритания и събра 609 ученици от 108 държави. Сребърните медали завоюваха Марин Христов; Ангел Христов и Биляна Димитрова, която постигна четвърти резултат в света сред участващите 81 момичета. Бронзовите отличия са за Веселин Маркович и Борис Гачевски, а Виктор Костадинов заслужи почетна грамота, като много малко го делеше от получаване на медал. Техни ръководители са проф. Станислав Харизанов от Института по информационни и комуникационни технологии и Института по математика и информатика на БАН, гл. ас. Стоян Боев, а наблюдател е Драгомир Грозев.

В отборното класиране България зае достойното 27-о място в света и 11-о в Европа със 126 точки, отстъпвайки от 25-ото място през 2023 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота се очаква се пожарът край границата с Турция да бъде овладян

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава частичното бедствено положение в 7 села.  Спокойно е преминала нощта в района на големия пожар около с. Воден, каза областният управител Николай..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Българският патриарх Даниил се срещна с Асоциацията на българските училища в чужбина

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил прие на 19 юли, в Синодалната палата, Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщи на сайта си Българската патриаршия.  Председателят на асоциацията Петя..

публикувано на 20.07.24 в 00:08

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41