Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

Снимка: БТА

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей – БАН, цитиран от БТА. Археологическите работи по некропола са продължили, след като са били прекъснати към края на 60-те и началото на 70-те години. 

Димитров подчертава, че гробниците са изключително масивни, дори монументални – с тухлен градеж, полуцилиндрични сводове. Три са еднокамерни, една е двукамерна. Една от гробниците е каменна с дромос (преддверие) със стълби. Фактически през този вход са влизали във фамилната гробница. Най-голямата гробница – двукамерната, е от типа римски фамилни мавзолеи, с площ около 45 квадратни метра. Стените са с широчина между 70 и 80 см, като тези на римските сгради.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10
Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30