Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турското малцинство в Западна Тракия е приоритет за Анкара

Реджеп Ердоган

Проблемите на турското малцинство в Западна Тракия са приоритет на Турция в диалога ѝ с Гърция. Анкара ще продължи да се грижи за "своите сънародници" там, както и за "узурпираните права" на кипърските турци. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от БТА. Ердоган подчерта, че Анкара използва "развиващия се диалог" с Гърция в контекста на "защитата на правата на турското малцинство в Западна Тракия". В гръцката област Западна Тракия (в североизточната част на страната, близо до турската граница) живее значително и отдавна установено малцинство, което Турция определя като турско, а Гърция като мюсюлманско, съгласно Лозанския мирен договор, в който малцинствата са дефинирани не по етнически, а по религиозен признак. Гражданските права и правото на образование на това малцинство често са повод за нападки от страна на Турция към Гърция, докато Гърция твърдо отрича да се нарушават правата н мюсюлманите и реагира остро, когато те са определяни като турци.

Румъния откри потенциал да се превърне в регионален енергиен хъб


Румъния има потенциал да се превърне във важен регионален енергиен център, а американските инвестиции в сектора ще допринесат за постигането на тази цел. Това обяви румънският премиер Марчел Чолаку след среща с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм. Американката е в Букурещ за участие в министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата (P-TECC), съобщава БТА. Чолаку подчерта сътрудничеството на Румъния със САЩ по проект за изграждане на два нови реактора на АЕЦ "Черна вода", която към момента има два действащи блока с канадски реактори CANDU, и за инвестицията в малки модулни реактори в ТЕЦ "Дойчещ". Благодарение на партньорството между румънската компания Nuclearelectrica, управляваща АЕЦ "Черна вода", и американските компании NuScale и Fluor, бившата електроцентрала на въглища в Дойчещ се трансформира в модерна ядрена електроцентрала, като Румъния се оказва в ролята на "пионер в тази област".

За 10 години средната заплата в Сърбия се е вдигнала от 330 на 855 евро


Приравнена към еврото средната заплата в Сърбия се е вдигнала до 855 евро по данни за май, а само преди 10 години тя е била 330 евро. Това съобщи в социалните медии сръбският президент Александър Вучич, уточнявайки, че тези данни говорят, че страната е на добър път. В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро. Целта на управляващите в Белград е до 2027 г. средната работна заплата в Сърбия да стане 1400 евро.

С 80 млн. евро ЕК подпомага достъпа на гърците до по-бърз интернет


Европейската комисия (ЕК) отпуска на Гърция 80 млн. евро, за да ѝ осигури по-бърз интернет. Европомощите се отпускат във вид на ваучери за високоскоростен интернет на физически лица и малките и средните предприятия, предаде кореспондентката на БНР Катя Пеева. Проучване, обхванало 38 страни, поставя Гърция на 29-о място по скорост на интернета. Данните показва също, че гърците трябва да работят 6 пъти повече, отколкото българите, за да си купят един гигабайт за мобилния си телефон. Скоростта на фиксирания интернет в Гърция е наполовина от тази в България, докато скоростта на мобилния интернет е с 36% по-ниска. Таксите за фиксиран интернет също са прекалено високи, сравнени с доходите на гражданите. Европейските ваучери ще покриват само половината от цената за достъп до скоростен интернет.

В Хърватия искат заливът Каринско море да влезе в книгата на Гинес

Каринско море

Хърватия ще кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес, където иска да бъде признато, че край нейните брегове се намира най-малкото море в света. Става дума за Каринско море с площ от приблизително 6 кв. км. Въпреки че на практика това е залив, разположен на 30 км източно от град Задар, местните хора го наричат море. Това съобщи БНТ, като уточни, че няколко дълбоки залива по хърватското адриатическо крайбрежие вече отдавна са наричани морета – Новиградско море, Вирско море, Муртерско море. Вписването в книгата на рекордите Гинес ще осигури защита на зоната и ще насърчи туризма. В момента за най-малко море в света е признато Мраморно море в Турция.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: cnn.com, ceenergynews.com, blic.rs, unsplash, TZ Obrovac

Още от категорията

Али Ахмети

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа - с българско и с албанско гражданство

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Али Ахмети е посочил, че промяна в конституцията..

публикувано на 09.07.24 в 08:58

"Да, България“ иска ПП-ДБ да подкрепи правителство с трети мандат

Ръководството на партия "Да, България“ предлага план коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да тестват готовността за реформи в 50-ото Народно събрание. Ако има такава готовност, да се участва в осъществяване на третия по..

публикувано на 09.07.24 в 08:37
Димитър Главчев

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал..

публикувано на 09.07.24 в 06:50