Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Цариброд
Снимка: БГНЕС

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград и Пирот работят в Сливница, Драгоман и София.

"В България им плащат по 2000 лв., дори на неквалифицирани работници. За нас тази сума е недостижима", обяснява Димитров. През последните години все повече граждани на Сърбия, особено от пограничните градове, получават българско гражданство. Младежите предпочитат висшето образование в България. "Младите не се връщат тук (от България), няма и къде да се върнат. Тяхната перспектива надхвърля Димитровград", споделя кметът. Причината е, че България им предоставя много по-високи доходи и по-благоприятни условия за живот, твърди кметът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10