Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Доц. Гранберг
Снимка: „Аз-буки"

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската филология, нито пък на славянските филологии, предава БТА. Студентите в тази специалност учат три години само старобългарски, а след защита на дипломна работа взимат бакалавърска степен. След това могат да продължат и в магистърска степен още две години и да станат магистри по старобългарски език.

Пред в-к "Аз-буки" доц. Антоанета Гранберг разказва, че има и докторанти, а най-новият от тях ще се занимава с проблеми на глаголическите преводи. Доц. Гранберг има студенти от цялото Скандинавие, а понякога дори от Германия и САЩ, защото старобългарски не може да се учи навсякъде на всички образователни нива. Курсовете са онлайн и това помага да се включат повече студенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06