Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

Снимка: expert.bg

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете валути - лев и евро. В първите 6 месеца след въвеждането банкноти и монети в лева ще могат безплатно да се обменят в евро в банките и в Български пощи.

Депутатите имат 3 дни срок за внасяне на предложения между двете четения на закона. Парламентът подкрепи и проекторешение на ГЕРБ. То изисква от министерството на финансите, в координация с Българската народна банка, да ускори подготовката за приемане на общата валута, така че правителството да изиска конвергентен доклад от Европейската централна банка за приемане на страната в еврозоната от 1 юли 2025 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

УНСС е единственото висше икономическо училище в класацията на QS World University

Университетът за национално и световно стопанство е сред четирите български висши училища и единственото икономическо в престижната класация на европейските университети QS World University Rankings, съобщи пресцентърът на учебното заведение. УНСС се..

публикувано на 26.07.24 в 12:13

Столична община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин

Софийската община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин, която е едва на 20 километра от столицата, предаде БТА. Екипите на общината ще продължават да помагат в тежката ситуация. Веднага след инцидента кметът на София Васил Терзиев е изпратил три..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Българите предпочитат да пътуват из България

По ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм, България е сред първите страни в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат през май, а по текуща информация тази тенденция се потвърждава. Увеличеният интерес на българите към туризъм в страната..

публикувано на 26.07.24 в 10:32