Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Мануел Сарацин
Снимка: БГНЕС

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните Балкани. По думите му европейският транспортен Коридор №8 е от стратегическо значение за региона. Но новото правителство в Скопие твърди че няма интерес от изграждането на транспортна връзка от италианското пристанище Бари, през албанското Дуръс до Черно море. "Транспортните коридори в Европа са от компетенцията на Брюксел. В лично качество смятам, че не е в правомощията на една отделна държава да променя европриоритети в транспортната политика", коментира Сарацин. "Тук става дума за дълъг и сложен процес с много и различни споразумения. По време на моите разговори в София разбрах, че България е озадачена, но и притеснена от тази заявка на Скопие", заявява дипломатът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23