Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Мануел Сарацин
Снимка: БГНЕС

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните Балкани. По думите му европейският транспортен Коридор №8 е от стратегическо значение за региона. Но новото правителство в Скопие твърди че няма интерес от изграждането на транспортна връзка от италианското пристанище Бари, през албанското Дуръс до Черно море. "Транспортните коридори в Европа са от компетенцията на Брюксел. В лично качество смятам, че не е в правомощията на една отделна държава да променя европриоритети в транспортната политика", коментира Сарацин. "Тук става дума за дълъг и сложен процес с много и различни споразумения. По време на моите разговори в София разбрах, че България е озадачена, но и притеснена от тази заявка на Скопие", заявява дипломатът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05