Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.
Снимка: БТА

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то точно на местата, където има информация за минно поле, тоест изключително предпазливи са всички, каза Стоянов. Гаси се само с летателна техника. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние в момента сме с хеликоптерите на военните, но взехме решение и задвижихме механизма за гражданска защита на ЕС. Ще поискаме самолет, който действително се убедих как за 10-12 секунди успява да напълни между 6 и 7 тона вода, добави той. Предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата, този самолет ще може да заработи във вторник, съобщи министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23