Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради пожар в минно поле на границата с Гърция се чака самолетна помощ от ЕС

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.
Снимка: БТА

България е задвижила механизма за гражданска защита на ЕС и иска самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. За съжаление, пожарът в планината Славянка навлиза в част от българската територия и то точно на местата, където има информация за минно поле, тоест изключително предпазливи са всички, каза Стоянов. Гаси се само с летателна техника. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние в момента сме с хеликоптерите на военните, но взехме решение и задвижихме механизма за гражданска защита на ЕС. Ще поискаме самолет, който действително се убедих как за 10-12 секунди успява да напълни между 6 и 7 тона вода, добави той. Предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата, този самолет ще може да заработи във вторник, съобщи министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички,..

публикувано на 31.08.24 в 07:10

Валежите продължават и в събота, в планините – интензивни

През следващото денонощие над Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. В събота , 31 август,..

публикувано на 30.08.24 в 19:45

Високо напрежение пред “Боянския сарай” на Ахмед Доган

Напрежение между полицаи и граждани възникна пред имот в столичния квартал “Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи БТА. До ситуацията се стигна след като Данаил Папазов – бивш транспортен министър и доскорошен..

публикувано на 30.08.24 в 15:26