Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Сиракова – директор на БЧК-Варна пред Радио България:

Задължително спазвайте флаговата сигнализация по българските плажове

Липсват водни спасители – не всеки обучен избира тази работа за постоянна

Снимка: БТА

Лятото и горещините, обхванали бетонните джунгли, които обитаваме, карат повечето от хората да търсят по-честа и, по възможност, по-продължителна прохлада край различни водоеми и, разбира се, на Черноморието. Попадайки на плажа обаче, някои решават, че са в правото си необезпокоявано да почиват както намерят за добре, понякога дори и в разрез с разпоредбите на местата за настаняване, добрия тон в отношението към техния персонал и т.н. На плажната ивица също нерядко се стига до конфликтни ситуации с различни търговци и дори спасители, чиито препоръки за безопасност във водата се пренебрегват. 5753-ма са гражданите, получили помощ от спасителите по плажните ни ивици за изминалата 2023 година. 767 са обучените да се заемат с тази важна за нашия живот професия.


Кои са най-честите причини за инциденти във водата – с този въпрос потърсихме директора на БЧК-Варна Милена Сиракова:

"Най-рисковата група са мъже на възраст между 50 и 60 години. Инцидентите с жени с фатален край са много по-малък процент. Причините са различни – понякога здравословни със случаи на инфаркти, инсулти, употреба на алкохол, неспазване правилата за безопасност, минали при червен флаг и т.н."


Ако ви предстои почивка на морския бряг през август, апелът на Дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК-Варна е задължително да се съобразявате с препоръките на спасителите, тъй като е възможна появата на т.нар. мъртво вълнение, което е опасно дори и за най-опитните плувци. Според тях Черно море има много силна прибойна вълна, която може да ни подведе, и особено малки деца, които са в плиткото, бързо да бъдат завлечени навътре във водата. Ако все пак попаднат в мъртво вълнение, хората не бива да изпадат в паника, а да плуват успоредно на брега. "Когато туристът не иска да се съобрази с флаговата сигнализация на плажа, създава предпоставки за инцидент, за който спасителят носи наказателна отговорност", припомня директорката на БЧК-Варна.


Въпреки ежегодните курсове, които провежда БЧК и обучените от тях водни спасители, тази сфера, както и много други, страда от липсата на достатъчно подготвени кадри:

"Обучените би следвало да обезпечат нуждата от спасители, но явно не всеки спасител, който е изкарал курса и на когото е издаден талон, отива да работи като такъв – обясни още Милена Сиракова. – Затова на места се наблюдава недостиг на кадри, тоест на дневен ред стои вече и въпросът за мотивацията. Работодателите трябва да направят тази професия предпочитана, привличайки младите хора с условия, които да ги накарат да не избират друга професия въпреки сезонния ѝ характер."


Милена Сиракова напомни, че от години се поставя въпросът за създаването на т.нар. плажна полиция, която да подпомага работата на спасителите, намесвайки се в случаи на конфликт между тях и летовниците. Такава би била от полза и за туристите, тъй като ще осигури пълноценната им почивка и сигурност. Каква да бъде формата, съставът и конкретните дейности на подобен вид формирование, според Милена Сиракова са въпроси, чието решение е в ръцете на ресорните институции.

Снимки: БТА, БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46